16.12.11

teologija u malom

:)))

Čemu takav naslov?
..... pa neki će znati zašto na košuljici nije napisano: Od danas si dijete Božje!
... zašto nije nacrtan anđelek i slično...
.... zašto su slova, kao i svijeća baš žuta, (a ne roza ili plava) ....
... i tako....

ostalima naslov, npr.: ljepota  jednostavnosti!

To su neke od haljinica koje sam radila u posljednje vrijeme, način na koji ih pakiram....


- i da, žao mi je što su mnoge slike "noćne"...


Pusa!

   


















Broj komentara: 10:

Anonimno kaže...

Divne haljinice!:)
Pozdrav draga!

Sani kaže...

ja sam teolog pa kužim, divim se i odobravam! imam i ja ponešto u asortimanu, objavim na svom blogu tijekom praznika! bravo! :)

Trava zelena kaže...

Ajde objasni nam malo, za nas koji ne kužimo i daj nam odgovore na ona 3 "zašto".

Inače, to što radiš, zajedno sa pakiranjem, dovela si do savršenstva! Pre- pre- predivno!

Tamara kaže...

prekrasno je!! i kutija i košuljice i imena izvezana i plamičak...ma sve!

Anonimno kaže...

Ne znam što mi je lipše, pakiranje ili zapakirano! Divno mi je što je sve tako jednostavno (a efektno) i bez nepotrebnog kiča!

P.S. pošalji mi pliz svoju adresu na mail tince2707@gmail.com

Sani kaže...

krsna košuljica je uz krsnu svijeću jedan od najvažnihih simbola sakramenta krštenja. mnogi svećenici dopuštaju (iz praktičnih, no teološki ne baš opravdanih razloga) samo prislanjanje kišuljice djetetu na prsa, no bit košuljice bi trebala biti njezino odijevanje prema Gal 3, 27 "Krista ste se obukli". jer se krštenjem duhovno skida odijelo 'starog čovjeka', Adama, i odjeva odjeća 'novog čovjeka', Krista. čin odijevanja bi trebao biti naglašeniji i važniji od samekošuljice. iz ovog razloga kroj haljinice bi trebao biti takav da se djetetu (ili odraslom kršteniku) lako prebaci preko glave. materijal krsne haljinice trebao bi biti čisti lan jer on naglašava krštenikovo kraljevsko dostojanstvo, darovanu narav Božjega sinovstva. simbliki na haljinici trebaju biti kristološki: riba, njegovi monogrami, alfa i omega, leptir, križ, cvijet (8 latica), svijeća ili plamen iste jer simboliziraju uskrsnuće.bijela boja govori o punini, čistoći i pozvanosti na svetost. boje ukrasa nisu toliko ograničene, no pri odabiru se pazi na simbolliku, a ne na spol novokrštenika! eto, jesam pretjerala? :)

an. kaže...

Evo draga Zelena Travko, samo ću ukratko odgovoriti na u postu postavljena pitanja.
1. Kršćanstvo je uključivo, stoga ne treba isticati ono što druge isključuje. Kršćani ne misle da druga djeca nisu Božja. U prijašnjim se vremenima to voljelo isticati, no današnji govor tolerancije ide za tim da se nitko ne osjeća odbačen i suvišan. Trebalo bi tako biti...

2. Anđelak nije na košuljici iz razlog što čovjek ima ljudsku narav, ne anđeosku, i nikada se te dvije naravi neće pomiješati, koliko god nam anđeleki bili slatki.... ali to je već malo filozofije...

3. Žuta boja je boja uskrsnuća. Krsna svijeća pali se na uskrsnoj... simbolika je to, ne želim ulaziti u dubinu...
Isto tako na krštenju dijete prvi puta prima Duha Svetog i on je nepravedno i iz neznanja gurnut u drugi plan. Nema prisutnosti Krista bez Duha Svetog: on je ambijent susretanja s Kristom. Zato ovaj plamen - on nije ovdje simbol plamena svijeće već Duha Sv.


... bježiiiiim....

Trava zelena kaže...

An - Predivno si to objasnila! Dobro je znati prave informacije. Hvala!

I tebi Daleko, daleko... hvala!

Sani kaže...

baš cijenim kad onakve stvari osim neupitne estetske dimenzije imaju smisao i sadržaj! bravo za tebe!

Marija kaže...

Drage An i Daleko: Sad kad sam ovo pročitala, neizmjerno mi je drago što sam (ne)svjesno za kumče izabrala bijelu košuljicu samo sa izvezenim nježno žutim križom (bez natpisa), a svijeću sam sama ukrasila s malo čipkane trake i ručno rađenim cvjetićima u bijelo-žutim nijansama.
Kad kumče malo poraste, kuma će joj moći objasniti značenje i estetike i simbolike koji stoje iza tih uspomena s krštenja :) Hvala vam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...